Caută
  • Dan Izvernariu

Ianuarie 2021 Furtuna Filomena.Simtind pericolul


Lacul, Rivas Vaciamadrid 09.01.2021

Am retrait momente din copilarie si adolescenta, acum la 52 ani unde ma asteptam mai putin. La cca 9 luni de la declararea "Pandemiei Coronavir 19" (Mart. 13 de 2020) , dupa primavara nchisi in case, o vara cu peste 42ºC+ zile in sir, acel climat sharian, ...in Ianuarie de 2021 am prins si extrema opusa, Furtuna Filomena cu o sapatamâna intreaga de temperaturi pana la -16ºC , zapada la aproximativ 30-50 cm si o metropola blocata cazuta sub zapada. Pentru Reme, acest fapt a fost istoric , nimic exagerat in exprimare O astfel de zapada dar la jumatate din putere a mai fost in 1971 in Madrid. De data aceasta ,insa, a fost.."brutal". Eu, obisnuit!Pentru mine "normal" de trait in astfelde situatii traite in Timisoara , cam in fiecare iarna. Imi aminteste de iarna lui 1985 in care "scapa cine poate" ar fi expresia potrivita.

Rivas Vaciamadrid Enr. 2021, Furtuna Filomena

Istoricul unui fapt ignorat Din Decembrie incep sa observ o inrautatire a vremii. Nu stiu azi ce anume imi spunea aceasta, asa presimteam iar presimtiriile sunt un cumul de informatie rezultata din ceeace cumulam in subconstient in timpul vietii: faze, experiente, fapte, ...acele "crack"-uri de idei, imagini, sunete ce ne marcheaza in vreun fel viata. Intre ultimile pregatiri in "Padurea Intunecata de pini", am comandat o supra cantitate de lemne, aveam in vedere cine si reuniuni de Sarbatori ; dar, intro zi privind cerul dupa o munca intensa in a pregati aleea ce duce la vila pentru ca masinile noastre sa ajunga in spatele cel mai indepartat al proprietatii pentru locuri de parcare invitati, am simtit ca ceva "nu este ok" cu Soarele. Era prea frig si prea tare stralucea. Atunci am ma comandat o "remorca" de lemne ca supra sarcina in factura initiala , un fapt ce a bucurat modestii tarani ai satului de care apartine urbanizatia de proprietari din Albalate de Zorita , Castilia Leon, España. Origia romana in Peninsula Iberica, este un fapt obisnuit de Sarbatori. Pentru aceasta trebuie sa te aprovizionezi din timp cu abundenta de lux in gastronomie, vinuri si... multe altele, NIMENI nu s-a gandit la ce ma gandeam eu, spunand :2un rau niciodata nu vine singur" , ori experienta cu Pandemia m-a inspirat. Acel, preventiv... . 07.01.2021

Revenit in Marid, ma surprind ca incep sa consult incepand cu 02.01.2021 Accurate Weather pentru Madrid (Rivas!). Nu pot sa spun dece am facut aceasta, zilnic si chiar de doua ori pe zi. Mai mult, mergand la cumparaturi, gasesc la Aldi , bocanci de munte de piele adevarata la un pret absolut incredibil , doar 15 Euro. Imi spun, ii cumpar si bafta multa!!! Asa pret si calitate rar gasesti. In 07.01, insa, incep avertismentele galbene si portocalii de inrautatire a timpului, anunta chiar zapada ceeace ne bucura intrun fel. La aceasta data astept per ore valul de zapada ,iar la orele 09:00 de dimineata, mult asteptata zapada apare...ningand vag. La orele 14:00 fulgii devin imensi iar in jurul lui 15:00 . Din acest moment, timpul se inrautateste pe minute astfel incat, 30 min. mai tarziu ma trezesc aproape blocat pe sosea inzonele de intersectie cu adiacentul fastway A3 in directia Arganda del Rey. Imi spun: "Wow! Chiar incepe zapada ca in filme!". Nu am timp de romantisme si povesti ale copilariei, ma tem de cei din jurul meu absolut neobisnuiti cu o astfel de furtuna de zapada. Incep manevrele de siguranta pe sosea si multumesc in gand celor de la Jaguar din Birmingham UK, pentru sistemul anti-derapant cu care este inzetrata masina mea. recunosc ca fara antiderapante (lanturi) este un risc chiar daca ai experienta, un risc in orice moment in care... ai ignoranti, tampiti sau panicarzi in trafic in jurul tau si genul era 90% in jurul meu in aglomeratia de pe sosea. Totul este sub control, sunt cu ochii in patru si ajung in fata casei noastre, video (+ comentariu) : 07.01.2021


07 - 08.01.2021 ajuns bine acasa si eu si Reme in jurul orelor 15-16 . Pun mana pe lopata si ma pun pe treaba, am in cap doua lucruri, protectia cu zid de zapada fata de bulevardul tranzitat in eventualitatea acelora care derapeaza pentru a scuti masina de accident si..zidul "anti frig" foarte rar cunoscut insa care face mult la temperaturi jose , precum valul de nisip la plaja ce te scuteste de vant. Masinile noastre nu sunt preagtite in Madrid pentru temperaturi joase, avem apa in radiatoare pana la -5ºC , rari sunt cei care au cauciucuri specifice de iarna, lanturi si mai putini, experineta pe zapada aproape 0. Creez practic doua locuri de parcare cu o unica iesire garantand astfel si locuriile de parcare.Pentru ca si aceasta a devenit in doi timpi si trei miscari, o problema mare, locul de parcare. Nu mai am timp pentru cumparaturi, dar am noroc ca am rezerve pentru o spatamana intreaga fara sa lipseasca nimic. La orele 21:00 incepe viscolul si zapada in rafale.

08. 01. 2021 A doua zi, surpriza pentru madrelinezi, "normal" pentru mine. No comment, video:Toti cei care au ignorat s-au trezit in blocaj, bucurosi de altfel sa-si faca selfie in fata unui pericol iminent pentru o tara nepregatita cu astfel de interperii si "normalitati" balcanice sau Est Europene.

Ii spun lui Reme " am gura rea" cand spun "venha mierda" (vine r*hat!) ca un rau prevestitor. Inventez? Ea rade , este totusi entuziasmata de pesajul montan , totul pare ca in Alaska sau Crimeea. nameti 30-50 cm, -16ºC si absolut totul blocat. Azi, cand scriu aceasta, este ziua 13 , dezastrul continua chiar daca, previziunea Accurate Weather spune, "se va imbunatati".

495 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate