Caută
  • Dan Izvernariu

Craciunul lui 1988 .Trei Regi. Cavalierul Templier

Companierismul de arme si "front" au decis in constiinta mea, ce sunt si cum sunt atunci cand ceva rau si dur ma incearca in viata. A fost simplu. Toate amintirile mele din Romania dupa douazeci de ani de emigrare sunt, azi, alb-negru. Realmente nu pot conchide dece. Nu am minima ideie.


In noaptea Craciunului lui 1988 ,in plina dictatura socialist-comunista ma gaseam in Regimentul 9 Artilerie din Drobeta Turnu Severin, Bateria Comanda Regiment, Pluton Calculatori, ... racanul român imbracat dupa moda antica interbelica in acele haine grele si demodate de postav cu manta ana la pamant si caciula de blana.

Paream calatori in timp pe front.

Era noapte geroasa cu vifor si o zapada ca in Taiga , noi , Postul 5, 6 si 7 , cele mai indepartate si izolate posturi de garda ale Regimentului in camp deschis si expus interperiilor noptii de iarna cumplita , la orele 3 ale diminetii, am incalcat protocolul si ne-am parasit posturile de garda pentru a ne intalni toti trei la o tigara si o vodka ilicit adusa in serviciu - Generatia mea anii 1960, mereu a intrat in conflict cu sistemul. Nu avema probleme in a executa ordine insa aveam o hachita anume, le executam intocmai cum puteam si aveam chef.

Ne ramasese doua ore de ger si chin in acel step pe loc pentru a nu degera.


Suntem trei soldati, un ortodocs, un greco-catolic si un musulman servind un drapel. Putina importanta are religia, dar...are.

Scot din geanta mastii de gaze basamacul rusesc, Edy a adus tigari si ceva conserve , Mujdaba Pevat a scos din mantaua lunga, o jumatate de paine.


TREI REGIDin trei directii diferite, trei umbre in noapte se reunesc la mijlocul distantei intre posturi.

Suntem fericiti. Chiar fericiti, vodka isi face efectul precum azi, un pahar de malt adevarat si vechi.

Ne pregatim pentru ·"cina" din noapte.

Edy imparte conservele "procurate" de la magazie. Pevat priveste ingandurat la conservele de carne de porc ce isi fac aparitia din geanta de grenade .

In catolicismul lui , Edy a fost inspirat si a adus si o conserva de carne de vaca pentru Pevat.

Acesta rade multumit si admite ca licoarea triplu distilata in definitiv nu este vin asa ca o soarbe din gamela ca pe apa.

Sub cerul instelat sticlos, fumam acum trantiti in nameti sorbind ce a mai ramas in sticla.

Treptat se aduna norii si incepe o ninsoare abundenta .

La postul meu suna telefonul asa ca ma pun pe alergat stiind ca este controlul de rutina.

Ma intorc injurand dupa cateva minute.

Cei doi ma privesc bine dispusi iar Pevat ma intreaba:

- Cine a fost bre?!

Ii raspund:

- Cum cine?! Cine dracu putea fi la capatul firului din unitate ?! Christos! Apoi continui: -Mi-a spus ca LIBERAREA vine abia in Ianuarie 89. - Mie Allah mi-a soptit ca o sa mai stam pana in Februarie continua Pevat ingandurat.

Apoi, istoria a mers de la sine. Totul in galop.

Craciunul lui 89 l-au executat pe dictatorul Ceausescu in lovitura de Stat iar zece ani mai tarziu plecam intro alta "liberare" in Apus pentru ca peste alti noua ani , tot de Craciun, sa fiu primit in randul Cavalerilor Templieri de Portugal unde alaturi de cavaleri crestini catolici si mauri, am continuat practica impartirii bucatelor servind sub... alt drapel.

2751 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate