Caută
  • Dan Izvernariu

Pictura in Photoshop profesionalLisboa, docas , collage 2 photos img . Post Production by: danIzvernariu, Madrid, España 2019 Jul . Canavas oil painting Impresionisimo theme Memoria unui loc #Istoria In anul 1755 in Regatul Português , in jurul orelor 9:40 dimineata in ziua de 1 de Noiembrie (spune Wikipedia!) s-a produs cel mai mare cutremur de pamant din intreaga istorie portuguêsa. Se spune ca au mai fost trei sa in total trei, dar acesta a fost cel mai devastator, apreciat fiind ca un raid al mortii ce a devastat orasul intreg facand victime undeva la 100.000 persoane. Evenimentul a primit imediat, atunci o conotatie mistica , acesta marcand ziua catolica religioasa a "Tuturor Sfiintilor". Un fapt ce a pus in politica noi probleme pe seama religioasa. Localnicii in povestiile lor urbane confirmate de istorici, spun, ca acest cutremur de pamant s-a produs provocand mari incendii cladiriilor vechi apartinand sec. XVIII. Este firesc pentru ca la acea ora in zi de Noiembrie mai toate semineele si sobele erau aprinse cauza a frigului de dimineata. Important! Important este ca lumea speriata de eveniment a inceput sa fuga pe strazi coborand de pe pe coline catre docuriile (din imagine!) ce sunt pe delta Rio TEJO, o delta atat de mare incat la prima impresie poti crede ca este chiar Oceanul Atlantic si ca te aflii la plaja lui. Ei bine, cei ramasi vii scapati dintre ruine odata refugiati pe malul docurilor din imagineau constatat cu stupoare ca "apa lipseste cu desavarsire retrasa undeva departe vizibil catre mijlocul ei". In marea confuzie acestia au ramas "blocati mintal" oripilati de ruinele din spatele lor a orasului si de faptul ca "marea lipsea". La scurt timp insa, a venit a doua plaga...Tzunami...omoranand o mare parte a lor. Putini au scapat.

Acest eveniment natural a avut un mare impact in tensiuniile politice ale Portugaliei mai ales cu privire la administrarea coloniilor din Brasil si Africa si ele afectate de acest eveniment natural.

Cataclismul a mai afectat si coasta de sud , o coasta abrupta prin natura ei punand in ruina sau disparitie fortaretele de coasta pentru apararea Portugaliei.

Concret sa spune ca la aproximativ 40 minute de la producerea seismului de 8-9 Richter (produs undeva in adancul Oceanului Atlanântic) a survenit Tzunami ce s-a produs in doua unde consecutive maturand tot ce a fost in cale. Despre aceasta, localnicii spun, "Calatorii calare pe cai au putut scapa in unele cazuri , acestia avand prezenta de spirit si posibilitatea sa urce imediat nivele superioare ale spatiului lisabonez." Reamintesc ca Lisboa este construita pe sapte coline.

Analizele arata ca acest Tzunami a patruns pe malul Portugaliei cca 150 m in profunditate. Familia regala a scapat de aceasta catastrofa. Din acest moment Regele si intreaga curte a trecut la o noua istorie arhitecturala a Portugaliei in care a fost luata in considerare rezistenta cladirilor prin noi tehnici de constructie. Zona RESTAURADORES din Lisboa (Cartier) este chiar cea a muncitoriilor constructori ce au participat la reconstructia din temelii a orasului Lisboa si numai. Din acest motiv poarta acest nume, daca vei fi turist in Lisboa, acum vei sti.

Important, actualmente sunt inca relicve din acea perioada. Ruinele Carmo Convent, ce a ramas intacta ca in ziua dezastrului ca o amintire a tragediei.

In secolele ce au urmat ,Lisboa a mai suferit tragedii cauza a incendiilor.

#DanIzvernariu #Lisboa #Photoshop #PostProductie

13 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate