Caută
  • Dan Izvernariu

Am fost inspirat de Frida Kahlo


Mai ieri am rascolit arhiva , aproape 1,5 TB de imagine acumulata de cativa ani buni de fotografie digitala. Mi-a trecut prin cap un gand, “Care a fost prima fotografie realizata cu efecte in Photoshop si cand?” Nici eu nici Doris , desi am privit fotografie cu fotografie, nu am putut da un raspuns exact. Mai cert este asa… Istorialul meu cu procesarea digitala incepe prin anul 2009 , catre sfarsitul lui .

Lucram la o fabrica de avioane pentru constructii de avioane civile si militare undeva langa Lisboa ca secound job pentru a ne putea intretine proiectele de viitor. Intro zi in anul 2008, unul din colegii mei, Louis Ramos in timp ce ne pregateam sa plecam acasa scoate din sertar un CD original cu un softweare ciudat pe care scria: Adobe Ps 3 si imi spune: “-Uite Dan , daca vrei ti-l daruiesc ,eu nu prea am inteles cum functioneaza chestia asta”. Am luat CD-ul (prin Decembrie 2009) si abia prin primavara lui 2010 am instalat in PC-ul meu acasa. Imi amintesc si acum ca dupa instalare softul a mai stat cam 3 saptamaini fara a fi accesat decat ocasional pentru motivul ca, realmente nici eu nu stiam ce pot sa fac cu el.

Continuam la acea data, fotografia .

Fac acest lucru din anul 1984 inca din vremea de cand se lucra pe 16mm cu Zorki 4 sau Zenith TTL , cu developare acasa, cu film 21 DIN/100ASA de regula Azomures sau…in cazuri mai fericite ORWO. In Portugalia dupa 2001 am avansat rapid , marciile Kodak si Fuji ofereau mult mai multa calitate iar spre finele lui 2005 am trecut la primele fotografii digitale mai cu telefonul mobil mai cu un aparat imprumutat de la prieteni. In primavara lui 2010 tin minte si acum au fost prelucrate in Ps.3 primele imagini dar nu mai mult decat ajustari de culoare, ton si lumini pentru ca putin mai tarziu in vara sa trec la primele picturi (brushing) si alterari de imagine- nici vorba de “actions”!

Am urmarit cu Doris acasa un film ce ne-a impresionat, FRIDA KAHLO .

De aici s-a tras si prima mea inspiratie atunci can dam inceput sa alterez imagini fara sa fac colaje sau sa utilizez “actions”. Portetul lui Doris cel din acest post, a fost facut acasa in Lisboa in anul 2009 dupa o fotografie luata dimineata si care in principiu a fost o fotografie de reglaj (proba) aparat sau…mai mult in joaca.


Title: Early in the morning ORIGINAL Picture Model : Doris Izvernariu /2009 Lisboa Photo,paint&photoshop by: danIzvernariu. © 2010 public collection : danIzvernariu . Doris Izvernariu as. Frida Kahlo Photoshop painting experiment 2009 Lisboa

Este poate a doua lucrare a mea in Photoshop. Imaginea dupa care am prelucrat nu mai exista pentru ca am lucrat direct pe original insa am gasit o secventa care a fost facuta cu cateva minute inainte in acea-si zi . De atunci, am trecut la multe experiente descoperind tutoriale si efecte , lucrul cu layere si gráfica- ilustratie , post productie in final ajungand astfel sa utilizez Ps 4, Ps Cs 5.1 si in final PsCss 6.

Nici azi nu pot spune ce l-a determinat pe Louis sa imi ofere mie si nu altcuiva acel Ps 3 sau pur si simplu sa- l vanda, drept spus un astfel de soft la acea vreme costa in jur de 800 eur daca nu mai bine. Nu cred ca a existat o zi fara ca sa nu lucrez minim 3 ore (macar de joaca si instructie) in acesti ani. Am cunoscut in acest rastimp… umilinta, placerea de-a lucra, confuzia intentionata a unora care au incercat sa ma descurajeze dar si placerea de-a lucra doar pentru creama societatii portuguese si spaniole in mod discret, comod si la cea mai buna calitate produs finit/rasplata. Aceasta este scurta mea poveste despre cum am inceput sa lucrez in Photoshop.

Viata e ciudata si uneori nu merita sa te intrebi dece sau de unde ci pur si simplu sa iei lucruriile asa cum sunt.

Daca as fi intrebat azi sau pus sa repet acest "paint" in PsCs plecand de la original, recunosc ca nu as fi capabil sa redau exact imaginea finala de acum 3 ani in urma. Exista o singura ratiune in aceasta "amnezie" imaginea a fost prelucrata cu brushing si infectata in culoare doar din reglaje nu are layere si nici o schema tehnica anume ca in cazul altor picturi in care textura a fost obtinuta dupa reteta.

#FridaKahlo #Photoshop #PostProductie #PostProduction #DanIzvernariu #DorisIzvernariu #Boehmia #Lisboa #Dreaming

28 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate