Caută
  • Dan Izvernariu

Contra Luminii


Am cautat propria iluminare.

Spuneam ades ca unul din motivele pentru care nu sunt bogat material azi este pentru ca sunt unul din putinii ce au cautat sa devina ceva in viata nu sa detina ceva. Odata intro sesiune ritualica prin anii 2010 in Marea Loja s-a vorbit deshis despre Iluminare. Despre dorinta unora (ca noi) de-a Cunoaste pentru simplul motiv al curiozitatii. Este ca si cum un "hacker" al ciberneticii a devenit asa doar pentru ca a vrut sa stie si nimic mai mult spargand o...parola imposibil de spart. S-a spus atunci, era ca azi un Octombrie sau Noembrie, ca acesta boala a curozitatii ce este ancestrala fintei umane dotata cu constiinta activa este o dureroasa experienta in final. Odata ca se da lupta indarjita pentru a afla, acel travaliu intelectual ce nu te lasa sa dormi, sa te odihnesti, ce te macina si te fierbe mereu intrebandu-te "dece?"... In secunda instanta cu mult efort ades, afli si cand tocmai ai aflat incepe durerea si trauma deziluziei, socul adevarului si chinul ce te va urmari pana la sfarsit ca un blestem. Fie ca esti cunoscatorul neanteles de restul lumii, fie ca adevarul aflat astfel nu este confortabil, fie ca in final tot ce ai aflat este un lucru ce cere un alt proces cu alt nivel ...de a sti CUM sa utilizezi ce tocmai sti.


Dan Izvernariu (Me) 2018, Madrid, selfie backlight theme danIzvernariu .

Imi amintesc ca ni s-a spus atunci ca Iluminarea este un act traumatic dur precum, imagineaza, te aflii ani de zile intro incapere perfect intunecata unde ochiul s-a adaptat intunericului si vede doar umbre , dar intro zi cineva te va scoate direct la lumina soarelui, afara din incapere. Cu siguranta vei simti o durere sfasietoare a ochilor ce te va ingenunchia , te va arde, te va orbi poate. S-a mai spus, " prea multa Lumina strica! Prea multa lumina strica pentru ca orbeste.." V.G.M. al Lojei in discurs. Interesanta aprecierea venerabilului si adevarata pentru ca iata in final orbirea a dus la incapacitatea prelucrarii informatiei sau mai rau la prostirea intelectului ce isi aroga in ultima instanta grandomania . Este stiut din tehnica fotografiei ca expunerea la lumina slaba face ca detaliile sa se piarda, ca expunerea la lumina intesa arde imaginea si culoarea ei. Asa si in viata. Cea mai buna lumina este cea a diminetii, imediat dupa ce doar primele raze de soare apar pe cer inaintea discului solar , pe acel cer mov, violet, albastru. Atunci se poate considera imaginea mediana si blanda in care viata cu detaliile ei se contureaza cel mai bine. A traii contra Luminii mai poate fi si o metafora vizand viata de la nastere la moarte. In directia luminii este intreaga viata catre acel tunel al mortii in simbolica condamnare "Eu exist, nu sunt etern". In acest sens , aceasta mica iluminare despre propria existenta ar trebui sa deie de gandit ca viata nu poate fi traita oricum si in acest rastimp avem datoria sa facem ceva impotriva mortii , traind in fiecare zi bucurosi de viata pe aceasta strada cu sens unic. Te las sa te gandesti, CUM AR FI MAI BINE? Sa fi intunecat al mintii, sa fi iluminat sau sa nu cunoasti nici macar aceasta dilema rasfoind poate mai bine pe Google cautand altceva... ceva ce nu ridica probleme existentiale contra timp, contra istorie, contra lumina.

#Legendapersonala #ScottishRite33 #Masoneria #Freemasonry #alchimia #Psihologie #EditorialdeDuminica #Jaguarcars #rationalism #Boehmia

14 afișare0 comentariu