Caută
  • Dan Izvernariu

Lisboa com Amor (1)Moscavide, 20 ani mai devreme Azi, 08.08.2018 h: 8:45 MadmT Legenda personala

Am plecat din Romania , Timisoara dupa 33 ani de existenta intrun 16 Decembrie pe zapada, frig, ger si un apus de soare lasand in urma pe peronul garii pe mama ce nu a incetat sa ne faca cu mana pana am disparut disparut din raza ei vizuala, mergand catre Vest. La orele 18 spre apus am fost in tren cu doua valize doar; in ele a intrat viata noastra toata de pana atunci . Recunosc ca am fost atat de confuz in acea zi incat nu imi amitesc sa fi simtit: teama, regret sau ce se petrece. Atunci nu am stiut ca nu ma voi mai reantoarce niciodata precum nu am stiut ca moartea ne va desparti prematur dar ca, iata, azi viata isi continua sensul ducand la bun sfarsit un vis mai vechi.

Timp de exact 33 de ani traiti in Timisoara nu am stiut ca am trait pierzand timp util intrun oras anost in care griul iernii si caldura infernala a verii erau singurele orientari ale trecerii timpului.


MP4 (rezumat audio)

Mai tarziu, mult mai tarziu am aflat ca dupa cele 33º ale Scolii de valori mai sunt multe altele ...iata o paralela la esotericul masonic ca apropos de viata traita. Sau peste toate...Mitul Grotei daca vrei sa intelegi mai bine ce spun!

Cu toate acestea din comoditate am preferat sa nu incerc noul , o forma tipica a celor care le place sa se planga doar dar sa nu faca nimic in schimb, asteptand ca ceva de la sine sa se intample. O lipsa de incredere in sine probabil din educatia veche primita in care mereu a existat suspiciunea, dualitatea exprimarii, duritatea opiniei si lipsa de pozitivism bazat pe ceva si nu acel pozitivism fortat si doar ambitios .

Eu, am avut noroc , viata m-a impins sa plec, m-a impins la aventura radicala , la schimbare radicala, la tot ce a fost mai bun pentru EU ,omul nou, ce s-a renascut in Lisboa Portugal.

As putea spune, am trait in Timisoara pentru a creste si a primi bazica educatie ...asa a fost sa fie independent de voia mea, de instruit si maturizat complect, de dat probe in formarea personalitatii, de a ma autoeduca si mantui spiritual pentru a primi un caracter forte si stabil asa cum este azi , am format formatand vechiul si reconstruind noul, am probat in Lisboa. Acasa in Lisboa!

De aceasta spun mereu, "acasa in Lisboa" si nu "acasa in Timisoara" , de aceasta spun azi ca sunt português vorbitor de L. Romana, Spaniola si Engleza. Portugal a devenit patria mea.

... dupa doua zile de calatorie trecand de la gerul cumplit al Estului , de la acel cer incarcat am deschis ochii in dimineata lui 19.12. sub un soare intens, culori portocalii, leandrii infloriti,...am ajuns sa ne plimbam pe o caldura primavaratica si o lume calda, linistita si buna in prag de Craciun... exotic. Un fel de prim premiu si un sanatoriu curativ al sufletelor noastre obosite si pline de lehamite cu lupta inutila din trecut.

Am fost impresionati imediat de amestecul ciudat de pini si palmieri, de pomul de iarna ornat cu fructe de mare , de Craciunul cu miros de Vin de Porto dulce si castane coapte, de parfumuri fine ce umpleau strada si magazinele primitoare si elegante rafinat. Totul parea ca acasa, ciudat reprezentat dar...ca acasa sau ...asa cum ar fi trebui sa fie acasa.

Sti, am luat viata de la mult minus. Unii o pornesc de la 0 , noi insa am inceput de la minus...cu toate acestea nu am simtit o clipa povara... pentru ca Lisboa ne-a primit cu bratele deschise. Un popor de emigranti hoinari aventurieri ai mariilor din tata-n fiu stiu bine ce inseamna sa fi dezradacinat si atunci ei te respecta si ajuta sa iti treaca frustrarea ca un fapt normal si nu ca o favoare.

Intru interviu la Teatru Dona Maria II-a , Lisboa , Rossio, sotia mea a fost intrebata : " Cum vedeti Lisboa ca descriere?" Ea a raspuns dupa putina gandire : " Lisboa pentru mine este o eleganta doamna batrana , cu parfum fin vechi , cu infatisare blanda si demna..." (citat din memorie) .Pana si pe mine m-a uimit metafora ei! Sincer nu ma asteptam ... Imi amintesc ca doamana ce ne-a luat interviul si camamermanul au lacrimat la final. In fapt le-am spus doar ce simtim ca straini, azi acceptati si naturalizati. A fost doar in cateva vorbe dar am impresionat audienta cu ceeace realmente am simtit sa spunem sincer.

Lisboa pentru mine este locul urban romantic si incarcat de istorie la greu , incarcata de povestea marii, incarcata de magic de curtoazie si liniste absoluta intro forfota si Chaos in care fiecare se misca in directii diferite in acelas timp fara sa incomodeze deranjand pe cineva. Este locul in care saratul Atlanticului se amesteca cu parfumuri fine, cafea, castane coapte, miros de pin si leandrii roz , in care vinul are gust intens iar sueta romantica catre miezul noptii la masa cu lumanari in caldura seaca este tot ce iti poti dori in cadru modern in amestec cu vechi...poveste, poezie, imaginatie .

In prima decada ne-am reglat temperamentul invatand sa avem rabdare , sa ascultam, sa nu cedam impulsului , sa gandim intai si...mai important , sa luam asa cum se spune fara a interpreta nimic in ascuns. Am invatat pana si sa mergem pe strada in acel ritm relaxat cu spate drept si privire deschisa curtenitoare atat de importanta in relatia interumana chiar si ocazionala in care te prezinti.

Tot aici am invatat ca Negru nu exista decat ca pata de culoare si acesta in acest caz este maro sau bleumarin obscur, ca alb pur nu este elegant rafinat ci pata de culoare ce aici mi s-a tradus ca fiind un crem extrem de luminos. Toate acestea din cauza Soarelui din Portugal timp de 350 zile pe an zi de zi .

As putea spune, aici m-am renascut lasand in urma mentalisme, valori obtuze, gandire duala si concurenta neloiala in care Cunoasterea a solicitat compromisul si coruptia insa nu in scopuri comune ci doar in cele egoiste.

A fi si a traii ca un português da vrei sa intelegi din prima? Asculta fado si incearca sa treci prin tine ce auzi indiferent ca te gasesti trist sau bucuros. Asa vei intelege sensul cand ajungi sa traiesti ce se canta : E vida! (E viata).

#Legendapersonala #DanIzvernariu #Lisboa #DorisIzvernariu #ScottishRite33 #EditorialdeDuminica #Boehmia

52 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate