Caută
  • Dan Izvernariu

Pe cand eram copil viitorul arata altfel


Poate critica va spune „tipul este pesimist” , poate… dar mai cert este ca in aceasta afirmatie se ascunde un adevar.

Pana in anul 1989 am crescut si trait intr-o lume paralela, daca vrei… o lume a cartii, a manierelor, a radioului BBC cu concerte adevarate, cu staif la masa de pranz Duminica si cu acea protipendada ce nu punea pret decat de pe calitate intelectuala.


Romania pentru mine exista pana prin 1989 ca un fact in afara societatii …Bucurestiul cu stirile si treaba lui, cu tovarasi ce vorbeau o limba necunoscuta mie si niciodata luata in seama, cu un proletariat invizibil

Sunt poate ani de zile de cand nu am mai auzit o discutie profunda, un subiect tratat serios de la intelect la intelect fara concurenta si orgoliul stupid in care „incerc sa ma afirm” gasind replici sau insinuand si jucand cartea „sunt subtil , deci sunt inteligent” sau mai rausubiecte tratate atat de academic incat nici cei care filosofau nu mai stiua unde vor saajunga in incalceala cuvintelor tocmai de ei uzata. Azi tot ce aud vorbindu-se in L. Romana este o joaca ieftina cu inteligenta in care cineva vorbeste serios iar altcineva este mereu dispus doar sa demonteze nu sa adauge chiar daca nu este in acord cu ideia discutata.

In lumea mea exista cuvant si fapta in baza cuvantului, ce spun si fac, am fost invatat ca mai bine sa pierd daca am promis ceva decat sa reneg sau sa retrag ceea ce am spus daca tot am gresit cand am spus, Un fel de cod al onoarei ce azi este „normal” sa fie fara pret si respect.

Imbraca si ofera majoritatii inalta calitate si o sa ai cea mai cosmetizata societate in care nu ai sa mai faci diferenta intre valori, un fel de uniformizare comunista in care idiotul este egal luminatului si chiar mai puternic pentru ca , observa, idiotul va sparge un geam fara sa ezite pentru o suma oarecare fara sa judece inainte, practicul. De idioti este plin. Azi idiotii se reprezinta prin marci si valori ce nu fac casa comuna cu valoare intelectuala a acestora; asa explic ca acea „crema” a societatii azi sta undeva ascunsa si discret in aparenta…pentru a nu fi deranjata sau oxidata.

Consider ca societatea, azi, este in decadenta pentru ca inca domina interesul material, acea sete de-a avea indiferent daca serveste sau nu , ci doar pentru a avea .

Pe cand eram adolescent, nu imi puneam problema viitorului. Viitorul in Socialism era ca o alta zi in aceea-si zi astfel incat diferenta orientativa in timp tinea de temperatura de afara si faptul ca era lumina ziua sau intuneric noaptea. Totusi, viitorul atunci era limitat la bucuria revederii cu cei care impartaseam idei,un fel de placere sincera de a fi impreuna dincolo de orice interes material.

Socialismul a invatat oamenii despre umanism, fascismul despre selectie intre valori , democratia a egalizat valoriile insa nu a reusit sa impuna dorinta semenilor pentru o societate bazata pe constiinta si ratiune in care povestea are o finalitate materializata ,,,pentru ca asa am visat, nu?! In fapt majoritatea covarsitoare nu au invatat nimic din „ieri” si cu atat mai putin din istorie, cat despre aplicatia invataturii, care aplicatie?

Niciodata nu am crezut in trecut ca o sa ajung sa nu mai pot deosebii falsul de original astfel incat sa o patesc pentru ca nu am pus la indoiala din prima sau nu am catalogat „flag” cu eticheta „dubios”(-oasa) fara drept de apel. Niciodata nu am crezut ca societatea va lua drumul decadentei de vreme ce ma gandeam ca o revolutie ar putea schimba ceva radical in care nu vor mai exista frustrari ci posibilitati prin care lumea se va trezi brusc. Nu a fost asa! Nu este asa.

Ma bucur ca am emigrat, tarziu dar mai bine , mai sanatos si poate asa am reusit sa continui un vis in care eu sunt eu si nu reprezentat de un avatar intr-un website de socializare in care imaginea este una si trairea este opus alta.

Probabil ca imbatranesc sau am acest sentiment si atunci am devenit mai selectiv,mai atent,mai pretentios,mai dur cand spun ” ai o sansa, probeaza” pentru a decide „tu da, tu nu”.

Sunt multi care se lupta sa fie dar nu reusesc decat sa para, sunt multi ce folosesc instrumentul calitatii genuine pentru a compara ca autentici … urmareste discret cu privirea exterioara si ai sa vezi ca nu merita sa iti pierzi timpul vietii cu fleacuri, nimicuri, non valori sau mai rau cu idioti. Oamenii nu au nevoie de multa si valoroasa avere ci de calitate si strict necesar , de bun gust si cultura aceasta este media echilibrata intre material si imaterial (spiritual)

#DanIzvernariu #comunitatiiromanilordinspania #rationalism #Legendapersonala

30 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate