Caută
  • Dan Izvernariu

Placerea doar pentru a privi


Reciteam cateva lecturi a lui Rudolf Steiner. In acest context am avut o mica revelatie inspirat de filosofia lui, privind acea abstinenta , fie ea tantrica, fie limita gourmet/gourmand, fie in "ochiul vede, inima cere" etc.

Mereu am indemnat lumea sa guste. Am facut aceasta pentru ca cei care nu au cunoscut sa aibe puterea deciziei corecte pentru ca orice simt uman revelat de senzori mai poate fi inselat, nu si gustul. Vine insa o vreme cand experienta simturiilor si a gustului este atat de saturata incat nu merita sa mai gustam, nu imediat dar mai ales...nu pripit.

Pe cand eram copii adunam flori. Crescand si devenind adolescenti am devenit mai selectivi adunand doar anumite flori, acelea care ne-au inspirat. Catre varsta maturietatii acest aspect al dorintei de-a avea natura adunata in buchet a inceput sa dispara din diverse motive gasind de cuviinta ca natura "imprmutata" sa aibe neeaparat o motivatie clara si nu imaginativa la fel ca in decadele anterioare. Odata cu aceasta varsta omul devine un spectator la peisajul vietii, contextual cu exemplul meu de mai sus, al buchetului cu flori. In acest moment omul ajunge sa se bucure ca exista, ca vede floriile preferate pe care eventual le si miroase in reamintirea senzatiilor avute ca experienta anterior legat de acestea , acele amintiri vii pline de emotii. Acest punct istoric al vietii catre decadele de aur fac sa inteleaga ca omul a privit o jumatate din existenta , natura ca ceva din afara lui si nu ca un integrat in aceasta. Observa, catre varsta batranetii omul adora natura asa cum este ea vie in intregul ei si nu in degradare rupand floarea preferata.


Matte colors experiment Post Production by Dan Izvernariu, Madrid, España 2017 Dec

Aleator, cred ca exista o deontologie si in fotografie ce incita prin teme vazul insa obliga la abstinenta. Nu ma simt un caracter foarte ortodocs din aceasta perspectiva insa stiu un lucru nu te poti culca (sa spunem, incurca) cu modelele ce iti servesc pe platou pentru ca prin aceasta treptat isi pierd farmecul, misticul chimic, expresia. Desigur in ce spun ma refer la cazuriile frecvente si obsesive nu la cele ce au scapat controlului dar care... nici ele nu aduc viitor in Art.


Prohibition by Dan Izvernariu (2015?) color test

In fapt nimic nu este interzis si totul este este premis daca foloseste si ajuta insa observatia mea consta in faptul ca daca sti simtind ce trebuie sa imortalizezi nu mai ai nevoie sa gusti pentru ca oricum ai intuit iar in baza chimicului format si neconsumat expresiile si lumina generala a imaginii va fi subtila, fina, eleganta, discreta si cu mult bun gust.

Se prea poate ca exista o epoca data de o decada a vietii in care voayerismul este obsesiv, daca exista ratiune puternica in decada urmatoare va fi un voayerism foarte analitic in care ochiul cauta perfectiunea si nu vulgarul. Pe masura ce acest concept functioneaza incepem sa incadram in natura normalitatea, firescul, acel wow ce devine repede un "tick" facut la pozitia "inca o ocazie chimica ce este premiata cu Excelencia (E+) "fara "a o culege" ci doar a o contempla.

#Dreaming #Theosofie #PostProduction #PostProductie #luxfashion #Vintage

23 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate