Caută
  • Dan Izvernariu

Tara norului lung si alb New Zealand


Aotearoa este numele original al tarii New Zealand in limba Māori ce se traduce ca inteles : "Tara norului lung si alb".


SpringTime Equinox 2012 AotearoA Te Kunenga ki Puurehuroa 2011/2012

Am petrecut o scurta parte a vietii in Aotearoa, in Wellington . Trei lucruri au ramas in arhiva memoriei mele : permanenta primavara, mirosul izbitor pe stazi al floriilor si ierbii proaspat cosite si absoluta modestie a oamenilor de acolo.

In New Zealand este o permanenta primavara 365 zile/ an. Aici nu exista ca frunzele din copaci sa cada decat rar si de batranete.


SpringTime Equinox 2012 AotearoA Te Kunenga ki Puurehuroa 2011/2012

Peisajul la modul general este un amestec de trei poate chiar patru culori, albastrul cerului si al oceanului, negru al pamantului si al plajei vulcanice, albul noriilor "veniti" din Antartica si verdele crud compus din galbenul florii de rapita rezultat din floarea maracinice au invadat natura. Invazia maracinilor se datoreaza omului. In secolele trecute aceasta planta a fost adusa in NZL ca planta decorativa, apoi a fost adoptata ca planta ce delimita un teren ca la final, azi, sa fie o plaga greu de starpit.


SpringTime Equinox 2012 AotearoA Te Kunenga ki Puurehuroa 2011/2012

In opinia mea, Aotearoa este tara NON VIOLENTEI (chiar daca aceasta rar si accidental exista). Aici nu ai sa gasesti incepand cu natura in totalitatea ei ca spatiu, animale pradator sau specii ce sunt veninoase: serpi, paianjeni etc. Practic nu exista o singura specie de animale care sa atace. Nu au lupi, ursi, vulpe, tigrii, oricare ar fi. Un loc unde oiile au dimensiuni imense si nu sunt pazite de nimeni pe dealuri.


SpringTime Equinox 2012 AotearoA Te Kunenga ki Puurehuroa 2011/2012

La prima vedere in natura salbatica nu exista rosu, poate putin albastru si ceva mai mult alb. Doar in spatiile apartinand civilizatiei (gradini , parcuri) exista butaforii de plante viu colorate, o adevarata explozie de culoare, miros intens de crin, iarba proaspata, muscate, frezii, trandafiri,cale, s.a.m.d. toate cultivatein modul natural fara aliniere sau grupare.

Climatul naturii permite aici mult soare si umiditate astfel incat natura estepermanent expansiva in ritm rapid. In doar cateva luni este posibil sa se refaca o zona de la sine si fara interventie umana.

Paduriile sunt dense, ades cerul nu se vede din interior; sunt si un mare risc in aventura pentru ca odata ratacit este foarte posibil sa nu mai gasesti calea de intoarcere in civilizatie. Poti muri de foame sau frig .

Climatul specific este: soare intens (cu nivel ridicat al UV dat fiind stratul de ozon foarte subtire) ; Soarele ca unghi pe cer la ora 5:00 a.m. este echivalent cu ora 10:00 a.m. Lisboa , adica atat de sus pe cer incat ai impresia ca "ai intarziat la job" .


SpringTime Equinox 2012 AotearoA Te Kunenga ki Puurehuroa 2011/2012

Caldura vara/iarna este 21ºC poate varia pana la , sa spunem 5-6 grade noaptea insa ziua pare mereu la fel aici indiferent de anotimp. Iarna este comparabila cu lunga toamna londoneza, cu ploi lungi ades in rafale, cu dimineti umede si racoroase, cu o lumina mai redusa. Cauza a umiditatii mari, nu exista praf iar straziile sunt atat de curate incat (probat!) pot merge descult ( este traditional aici indiferent de clasa sociala!) fara sa ai talpiile macar gri.


Wind, Wather,Earth and Light _ Queen Elisabetth Park New Zealand by danIzvernariu 2012 Spring time South Emisphere

Descrierea in Lord of The Rings al peisajului este exact ceeace ai vrea sa sti si poti afla vazand in film peisaj, considerand ca scenele trase de Miramax sunt chiar in natura NZL.


Wind, Wather,Earth and Light _ Queen Elisabetth Park New Zealand by danIzvernariu 2012 Spring time South Emisphere

In opinia mea ca recomandare pentru europenanul ce viziteaza New Zealand dar care nu stie mai nimic despre aceasta tara ca detaliu de viata si natura, este urmatoarea:


SpringTime Equinox 2012 AotearoA- Wellington Park Te Kunenga ki Puurehuroa 2011/2012

New Zealand este o tara bohema a traditiei britanice in care nu lipseste ceaiul, excelenta torta din 5 feluri diferite de ciocolata, muzica retro , modestie si foarte pe departe de elaganta fashion a tariilor occidental europene. Esteun fel de spatiu/ planeta al retragerii, odihnei intelectuale care , pentru fiecare in parte, poate dura diferit ca optiune.


#DanIzvernariu #WellingtonNewZealand #DorisIzvernariu

55 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate