Caută
  • Dan Izvernariu

Madonna ragazzi! Vida e bela!Legenda Personala in doua vorbe Ma intrebam daca are o importanta sa sti tu insuti cum ai aparut? Cel mai simplu raspuns este...prin intercurs...dar cel mai complicat este ideia cu descendenta pana la acel...intercurs. Originea mamei Ei bine, prin anii 1800 un italian pe nume Encovetti , arhitect constructor de poduri cauta de lucru in Europa. Asa se face ca a ajuns in Moldova, nu stim daca a gasit lucrari insa mai cert este ca la intoarcere in Italia prin Ardeal acesta se indragosteste si se casatoreste cu o femeie roamanca instarita din zona Alba Iulia. Motivele pentru care au parasit decade mai tarziu Ardealul pentru a se stabili in Banat au fost conflictele etnice romano-maghiare . In Berzovia (Caras Severin) a fost primul popas pentru ca mai apoi sa se stabileasca in zona industrializata austro ungara Vasiova (Bocsa- caras Severin) cateva statii de tren mai sus. Aici se naste Petru , Petru Encovetti Oance (sau Oancea asa cum mai tarziu apare inregistrat acest nume de familie) . Batranul arhitect italian are mormant necunoascut azi. Petru Encovetti Oancea fiul, este un copil neastamparat plin de personalitate. acesta refuza scoala insa se arata deosebit de interesat pentru sculptura in lemn si pentru cititul cartiilor vremii. Mai tarziu acesta devine dupa Primul razboi Mondial , fata cea mai cunoscuta si mai boehma a Banatului la acea vreme. II spuneau Don Quixote al Banatului...un om ce a muncit, cetit si calatorit pentru Arta. Un adevarat mason ce a trait masoneria pentru progres si idealism. A murit in saracie cumplita scriind la 90 ani pana in ultimile clipe ale vietii , editand in propria tipografie... un erou cce si-a meritat porecla . A fost decorat cu "Steaua Republicii" pentru aportul la cultura romana. A fost un om modest cu o familie mare in care cei cinci baieti au facut studii inalte in facultatiile regale. Bunicul meu, unul din fii lui, a fost un adevarat preot rar intalnit caz azi. Un om ce a indurat puscaria de la Peninsula fara ca sa spuna vreodata ce a vazut, ce a trait, sau sa fie inclus in vreo organizatie anti-comunita post revolutie 1989. A murit in modestie. Mama mea unica nepoata, a indurat consecintele politice a vremii. Artista plastica ce a preferat anonimatul in locul non valorii oportuniste. Poate a facut bine, poate a gresit... ea stie.

Originea tatalui Mehedinti , Izverna secolul XVII/XIX ... o zona no mans land intre imperiul Otoman si cel habsburgic. Multi din cei din localitate au emigrat pasind fasia din zona Baile Herculane spre Occident. Asa s-au stabilit in trei valuri de emigratie in Caras Severin in Steierdorf Anina, o zona minera ce promitea o viata sigura . Aici au fost primiti de locuitorii germani cu rezerve. S-au asezat in afara localitatii Steierdorf in trei tabere in care numele ulterioare de familie au fost atribuite dupa localitatea de origine Izverna; asadar, Izvàrnari, Izvernar si Izvernariu . Eu fac parte din ultima categorie, nu stiu daca din tribul celor porecliti "spanzurati" (adica cei de pe deal) sau fratuti mult probabil cei care au luat calea neo crestinismului. Bunicul meu s.a casatorit si a avut trei copii intre care tatal meu si doua surori. Niciunul la acaesta data 2017 nu mai este in viata. Bunicul meu a fost minier, a intrat in mina la 14 ani muncind ca ajutant. Tarziu a ajuns directorul minelor din Anina. A murit timpuriu de silicoza in Spitalul cosntruit de austro ungari la Marila langa Oravita. Tata a fost o exceptie a familiei. A studiat si a devenit profesor de matematica fizica, mai tarziu directorul Liceului din Moldova Noua (Caras Severin). A lucrat ca decodificator de coduri in cadrul Securitatii Romane. Odata cu plecarea lui Pacepa considerat tradator, a fost eliminat din Securitate. In jurul anului 1969. In jurul acestui an o cunoaste pe mama , studenta in ultimul an la Facultatea de Arte Plastice din Timisoara. In acel an am aparut eu.

Este interesant cum in descendenta mea am doua antagonice marci de sange. Una italiana, alata pur romana, una anticomunista si alta antifascista, una pur intelectuala si alta pur populara.

Povestea se incheia asa, 33 ani am trait in Romania, Timisoara...apoi am emigrat urmand un simbolic mesaj trait in copilaria mea relationat cu o carte esoterica , o imagine ce m-a marcat cu case mediteraniene aurii, alei cu pini si lenadrii roz. Asa am devenit portugues si imi traiesc viata in Spania unde...tata-l bunicii mele, mama lui tata este imormantat ca erou roman participant la luptele civile din Spania.

Viata este interesanta, daca ii stii originea.

#DanIzvernariu #Legendapersonala

34 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate