Caută
  • Dan Izvernariu

Hispano SuizaNU SUNT un microbist nici al masinilor, nici al fotbalului si nici al politicii. Din toate acestea insa obisnuiesc sa vorbesc din cand in cand, atunci cand ma sesizez cu ceva ce imi place si nu pot nega ca sunt fascinat de cele mai multe ori, vom vedea pentru care motiv.


Masiniile imi plac precum imi plac mecanismele fine ale ceasurilor elvetiene ; imi plac avioanele si trenuriile chiar si ambarcatiuniile de lux doar pentru un singur motiv, inventia, eleganta, inovatia si mai ales designul acestora ca sa fiu punctual pentru a ma face inteles; o ador mai ales cea a timpuriilor apuse Deco, Noveaux, Jungen sau Bauhaus, este atata studiu si suflet investit in aceste obiecte ce practic...inspira!


In prezent detin un Jaguar clasa sType executive, V6., 3L , 271hpw. Daca as avea posibilitatea sa detin o clasa superioara a gamei de lux al brandului Jaguar as alege in aceasta ordine : Hispano Suiza anii 2002 sau un HermesBuggati dar acestea pentru un singur motiv: designul de lux.

Exista o asociere ce este abordata in clasele sociale intre ceasul de la mana si masina; pilotii prefera Breithling sau Longinus si Lexus, medicii, avocatii prefera Mercedas Benz si ...greu de spus care marca de ceas de regula de valoare foarte mare. Este un fel de marca-amprenta ce se mosteneste in breasla, arhitectii spre exemplu prefera WV limuzina sau masina cu design modern utila, cat despre ceasuri ...ii recun osti dupa designul de regula minimalist si cat se poate de practic. Ce va spun face parte din media rezultanta a observatiilor mele in societatiile in care am mers si frecventez si in prezent.

Eu am optat pentru clasic, cat se poate de clasic, am asociat Jaguar cu Tissot /Le Locle ... odata cineva din mediul Art imi spunea: " in obiecte este investita gandire si chiar stari (bune, rele, romatice, dure...) astel incat obiectul executat manual traieste. explicatia trairii consta in ideia de disc de vinil pe care este gravat amprenta intelectuala a autorului" acest fapt se tranzmite si iti da stari precum o melodie, un tablou, un gest sa spunem pentru a intelege...sunt impresionat vazand si pipaind astel incat starea mi se tranzmite si devin continuitatea ei.


Pacat ca marea majoritate a oamenilor nu stiu ce poarta sau ignora detaliul. Asa se explica ca viata noastra a devenit un act sclavagist autoimpus incat, omul se biciuie singur sa obtina fonduri muncind pentru a cumpara si pentru a fi...foarte putin satisfacut de ce a obtinut din ce a visat pentru simplu fapt ca in acel moment se compara cu ceva mai sus ,uitand scopul vietii si bucuria lui pe care tocmai a atins-o dar de care nu se mai bucura. Un fel de autism idiot din lipsa de educatie si cultura. In acest caz, extremele sociale sunt acestea: 1. ignorantul mereu nemultumit indiferent de ce obtine pentru ca vrea nejustificat sufleteste mereu mai mult si 2. snobul egal primului cu diferenta ca acesta stie despre ce vorbeste insa si el este autist.

In viata, in fapt, nu posedam nimic, putem detine insa o perioada determinata . In acest NIMIC nu este tocmai vid iar daca este, in vid trebuie ca exista ceva precum in alchimie se spune: in Eter exista vid dar in acest vid exista fiinte sublime. Mereu uitam angrenati in cursa consumismului nejustificat ca viata este o iluzie auto acceptata si nimic mai mult.

In imaginea de mai jos un superb model inceput de Secol XX ce are un interior in piele crem si lemn finisat manual. ca o notificare imi spune proprietarul acest model este intre primele ce au preluat sistemul de franare la picior cu disc de frana pe axul frontal fata de modelele anterioare ce aveau doar frana de motor si actuala cunoscuta frana de mana.

In anul 2002 (?) la o expozitie cu vanzare in Lisboa, XPO 98 (Pavilion 4) am asistat la prezentarea unei masini cu un nume total necunoscut mie pana atunci : HispanoSuiza ,o marca de inalta gama ,rara si cu serie absolut limitata. Depaseste cu mult ideia de Masseratti sau Ferrari! Modelul vazut este cel din imaginea de mai jos.


Pentru prima oara in viata mea am avut oportunitatea sa ma asez la volanul unui astfel de model de exceptie si de atunci am invatat un lucru : pretul in Euro compus din 6 cifre justifica, tehnica, puterea, viteza de peste 300Km/h , designul aerodinamic de avion, confortul, siguranta la bord si detaliul excelent pe care cei de la HS l-au studiat si abordat in acest autoturism. Aceasta marca spuneam este rara pentru ca este foarte scumpa ca pret si mereu este executata in numar foarte mic, generalmente pentru comenzi expres.

Sunt insa inca la nivelul clasei de lux Jaguar o gama si un brand cu care ma mandresc pentru eleganta de lux executiva combinata cu sportivul british 100% , in fapt, cred ca in sinea mea ma bucur la fel de mult precum m-as bucura in alte conditii superioare de o masina de vis HispanaSuiza.

Hispano Suiza Wikipedia detalii ( LINK)

#PostProduction #Boehmia #luxfashion #DanIzvernariu #PostProductie #Luxurycars #Jaguarcars

21 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate