Caută
  • Dan Izvernariu

Ai fost prezent la casatoria ta?


Oratorie...tantrica. Editorial de Duminica In anul 1993 aveam sa primesc primele lectii tantrice filosofice ce mai tarziu m-au marcat profund in modul cum am trait viata si ce am concluzionat din experienta mea. Omul in general este ABSENT, complect absent de la ceeace viata ofera; in final tot el se declara nemultumit si ofensat cumva "de terti" pentru neamplinirea si satisfactia proprie existentiala. Iata o intrebare recenta ce da dreptate cunoasterii aprofundate tantrice in defavoarea ignorantei: "Ai fost PREZENT la casatoria ta?" Desigur, ai fost ca ...ai semnat, insa intrebarea sincera ce este retorica "Chiar ai fost prezent la casatoria ta?". Sunt convins ca NU, precum eu nu am fost in prima mea casnicie.


Nimic condamnabil pana ce nu realizezi aceasta. Dupa, esti vinovat de tot ce decurge din ignoranta ta. Oamenii sunt ancorati in viata de simturi. Vazul auzul, pipaitul, miros, ...GUST. Imagineaza acum ca in specia umana orbii sunt frustrati de VAZ si in acest caz ei cu toate acestea sunt in stare sa exprime o definitie a vietii ...prin celelalte simturi. Probat cumva stiintific, orbii descriu o lume a petelor de culoare sau a desenului ochiului orb (ades color) despre care Dr. carl Gustav Jung ne spune ca a fi imaginea primordiala inregistrata de creier ...acea "mantra - desen" ce apare ca reflex al gandirii sau a procesului ei. MANDALA.

Omul ca vrea sau nu, acumuleaza experienta, astfel incat asemeni primatei acesta la un moment dat este capabil sa distinga fructul copt de cel crud prin culoare si eventual prin miros. Ades , insa, gresim judecand prea mult. Intrebarea mea pentru acest caz este, ce este viata daca tot avem impresia ei in baza experientei si tot nu rezulta la final asa cum ne asteptam? Odata in New Zealand, Wellington un religios ce a simtit ca nu ma poate manipula (neo-)crestin , m-a atacat spunandu-mi ca afront ratiunii si a filosofiei ei " un ochi bolnav nu poate sa perceapa Divinul" cu referire desigur la apartenenta mea masonica bazata pe valoriile lui Platon si Aristotel . Am stat inainte de a raspunde o clipa sa ma gandesc asupra provocarii intelectuale in care in final, orice filosof (sa spunem!) miop nu poate vedea o realitate. Raspunsul meu a fost dupa un timp de meditatie profunda ca subiect dat, " un orb poate fi crestin sau nu daca tot nu vede?". Vazul este un proces optic procesat de creier dar concluzia imaginii este trecuta prin capacitatea individuala de-a percepe, intelege si cuprinde ceeace ochiul reflecta. Ori, cu cat creierul este mai redus in inteligenta, cultura, educatie, informatie cu atat tot ce vedem este mai vag sau poate ignorat indiferent cat ADEVARUL este de mare, clar si detailat. Auzul poate fi inselat in decizia finala de armonia falsa a dorintei de-a fi convins in favoarea cuiva sau a ceva. Un afon poate auzi armonia lui Mozart? Poate da, dar nu este in stare sa o reproduca decat eventual mental fara ca nimeni din jurul sau sa stie ca ... in acea persoana exista armonie. Oratoria rationala nu are nevoie de ritm pentru a fi tranzmisa ci de logica, de succesiune de idei, de lamurire si demonstratie...iata ce avem nevoie in comunicare ca umani pentru a stabili un adevar...ce este realativ.

Tactilul si mirosul pot fi esentiale orbilor frustrati de imagine dar nu pot folosi doar ca orientare a acelora care si vad. Un fel de analiza in plus si comparata imaginii realitatii. Un miros poate fi inselat de un bun parfum, tactilul poate fi inselat de un tratament cu crema dar GUSTUL nu va insela niciodata pentru ca acesta combina chimic PH-ul ce incomodeaza sau nu...iata la parecierea ta daca ai gustat. Nimeni nu va sti dar va avea o vaga impresie (minciuna,tot mai convingatoare cu timpul) pana ce nu gusta ...nu vom sti ce gust are Marul rosu ce pare copt, nu vom sti daca strugurii sunt acrii pana nu vom proba...nu vom sti ce iubim daca nu facem schim de secretii, nu vom sti ce este viata daca nu gustam din ea. Exista o strans legatura intre GUST si CUNOASTERE asa cum aceasta se prezinta ca adevar pentru fiecare in parte. Pana ce nu ai experiente si concluzia ei nu sti daca iti place sau nu, precum pana ce nu gusti nu ai experienta. Daca exista Divin atunci acesta se exprima in totalitatea lucruriilo vazute si nevazute (iata Biblia), ori pentru a Cunoaste Divinul este necesar sa gusti din toate "caci toate sunt permise daca construies si folosesc" citat dogma ca rational spun, atunci cand dupa... gandesti! In final, daca nu gusti intai si nu ai o concluzie clara asupra senzatiei ce o ai ca urmare a probei, nu ai fost prezent la casatoria ta, sa fie clar si o vei simti mai tarziu din plin.

#rationalism #Legendapersonala #WellingtonNewZealand #alchimie #Erotic #CarlGustavJung #Esoterism #DanIzvernariu #Psihologie #danizvernariublog #DrCarlGustavJung #Masoneria #PostProductie #EditorialdeDuminica

63 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate