Caută
  • Dan Izvernariu

Muito bom dia! Editorial de Duminica


ARHITECTURA VIETII LA 48 (despre mine) Pentru a putea proiecta trebuie mai intai sa poti imagina in mare si mai apoi in detaliu cum arata si la ce serveste o intreaga structura; asa cum functioneaza aceasta dupa destinatia ce o are. Vine un timp in care din toate ganduriile noastre facem schite ale planului de viitor ce incepe de la orizontal catre vertical prin elevatie , mai tarziu, vom vedea in ce mod.


Vine mai apoi un alt timp in care ne trezim cu schite de schite, de suprapuneri de idei si concepte pe care trebuie sa le adaptam astfel incat sa serveasca dar sa nu se altereze in calitate. Un alt timp este acela in care pur si simplu nu mai stim ce sa facem sau cum sa continuam in cel mai rau caz iar in cel mai bun caz cadem prada pericoluli automultumirii moment in care datorita exaltarii momentane pierdem din vedere defecte, erori, … . Pentru toate trebuie sa existe un timp al decantarii, al asezarii lucruriilor, un astfel de timp este in fapt o perioada de distantare fata de ceeace ne-am propus sa proiectam (planificam) astfel incat o intrerupere din alegoriia halucinanta a mintii sa aibe un moment in care spunem „STOP!” si sa ne detasam pentru a putea vedea cum arata perspectiva, elevatia, planul...fara subiectivisme.

Imagineaza acum ca privesti o fotografie 15/21 cm de la nici 10 cm distanta. Acest caz este cel al magiei mintii cu care esti furat de proiectul tau asfel incat nu mai reusesti sa vezi per ansamblul iar detaliile sunt neclare. Imagineaza acum, ca iei distanta si de la mai bine de 50 cm fotografia capata sens ca imagine iar detaliile si ades eroriile se deslusesc imediat. In final, lasa fotografia un timp sau doi in sertar (atat cat simt ca este necesar sa te distantezi de aceasta) si dupa aceasta perioada redeschide cercetarea sincera asupra ei… iti place ce vezi? Mai tranzmite aceasta imagine acel lucru la care te-ai gandit initial? Se vad erori grave, este estetica, este sugestiva? Iata cateva intrebari obligatorii asupra imaginii in cauza ce te priveste direct, mai ales daca esti autorul ei. Viata este un proiect, un proiect interesant ce initial este doar in virtual, in mintea ta asa cum ai imaginat pentru ca mai apoi prin ” a face” sa redai intru intelegerea tertilor desenul sau imaginea (foto) care te inspira sau proiectul (ideie) ce urmeaza a fi planificat cu terti pentru viata si serveste ca model ideie de unde si pana unde … , inteles pe deplin de toti cei implicati pentru o motrica a realizarii lui la unison.

Cel mai ades, spuneam mai suntem exaltati de propria ideie, moment in care, decidem si gresim. In viata, marile dezamagiri si greseli vin din exaltare pentru simplu fapt ca doar TU vezi ceeace vezi si nimeni altul, precum uiti de reguli, de concluzii ale trecutului tau incalcand flagrant principii. Exaltarea este foarte buna, ea creste adrenalina si posibil durata de viata, insa aceasta fara ratiune inainte de a face si discernamant poate fi mai rea ca ignoranta pentru ca sunt greseli ce pot fi fatale si iremediabile.

Viata este un progres de valori in care istoria nu are mila iar compatimirea plateste scump. Nu ai cum sa scapi de aceste doua lucruri insa poti gestiona un minim de coerenta putin riscanta daca… nu cedezi impusului. Pentru fiecare in parte, decadele varstei sunt parte componenta a evolutiei si progresului; fiecare decada de varsta avand propria ei morala, propria „scofala” si atentie, nimic nu este fix ci versatil cu multe paradoxuri in acest time-line.Viata este versatila si paradoxala, ai sa gusti din plin aceasta.

La 48 ani am inteles ca tot ce apartine de aceasta lume in care am venit si din care toti vom pleca nu este alceva in quintessencia alchimica a ei , decat exact ceeace noi suntem, un reflex a ceeace facem, gandim sau probam. Aceasta schema simpla legata de ratiune, constiinta exista pentru ca noi existam si o confirmam, prin urmare atata timp cat mentalul nu se va schimba nimic nu se va schimba decat va lua o alta forma cu acelas continut.

Intro alta ordine de idei, curajul incepe din momentul in care vrei sa cunosti, lupta incepe din momentul in care ai cunoscut si trebuie sa gestionezi iar echilibrul va apare doar in clipa in care fara explicatie ai reusit sa simti si sa faci un lucru util acum, modificabil maine si remodelat total de altcineva care, va aduce ceva nou peste „piatra” pusa de tine ce serveste umanului in evolutia lui. Madrid Dec.2016

#danizvernariublog #EditorialdeDuminica #Boehmia

28 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate